Wednesday, 11 February 2009

Perihal Kereta

Dalam seminggu ini, beberapa rakan bertanya mengenai hal kereta. Man di Birmigham, Shafie di Cranfield dan seorang dua di Glasgow. Ada yang nak beli Mercedes, manakala Shafie dan Dr. Mariam pula fikir Toyata Previa sebab anak dia pun dah bertambah. Seperti biasa selalunya saya TIDAK akan cadangkan beli kereta itu atau kereta ini. Dan saya juga tidak akan kata ya pada kereta yang mereka nak beli. Apa yang penting, matlamat dan citarasa masing-masing.

Mungkin saya boleh berkongsi sedikit pengalaman sebab wujudnya pelbagai-bagai jenis kereta. Kita mula dari awal. Sebelum kereta di buat. Beberapa perkara perlu di ambil kira. Duit-cukup duit untuk menampung kos projek. Pasaran-ada pengguna yang berminat, tak guna buat cangih tapi tak laku. Kemampuan –kilang, teknologi, tenaga pakar.

Saya nak focus dari segi pasaran. Walau pun ini bukanlah bidang saya tapi sedikit pengalaman.”. Kita akan tumpukan pada membeli kereta untuk keperluan yang pertama atau “first car”. Bukan “second car”.

Semua projek kereta di rancang oleh jabatan yang di panggil “corporate planning. Kakitangannya dari pelbagai bidang kepakaran terutamanya jurutera, pemasaran, akauntan dan jangan terkejut ada juga dari bidang “psychology”. Mereka yang merancang segala-galanya. Dari kereta untuk saja-saja di adakan sebab nak bagi tahu pengguna kami pun boleh buat kereta ni, sehingga kepada kereta untuk “bread and butter” atau “niche area” . Secara amnya bila nak buat kereta depa akan tanya kereta ni nak laku kat sapa, sapa nak beli. Berapa banyak boleh jual dalam sebulan, dan akhirnya boleh balik modal. Yang penting mereka tahu pengguna akan beli atas beberapa niat! Antaranya

Keperluan-untuk keselesaan keluarga dan ulang alik pergi-balik kerja, perlu jimat minyak dan senang di selenggara-mudah alat ganti. Kereta di anggap sebagai keperluan sahaja. Kalau mampu, beli yang selesa sikit. Ikut budget. Ada juga yang mempunyai kemampuan tapi rasa tidak perlu beli kereta mahal apatah kalau perlu berhutang keterlaluan hanya untuk sebuah kereta . Ini kerana kereta bukan lah satu investement yang baik sebab nilai kereta akan jatuh mengikut masa./Depreciation.
Gaya hidup-tak kisah la pasal berhutang ke, makan minyak kuat, maintenance tinggi ka. Janji nampak bergaya sebagai lambang status. Pembuat kereta selalunya akan buat sikit iklan untuk tunjukkan kereta ni bergaya, kelas, maka lagi la minat sakan golongan ni. Apatah lagi kalau jenama kereta tu dah memang top.
Keperluan + Minat-berkemampuan. Duit memang ada. Tak salah pilih yang selesa kan. Mungkin ini market yang paling besar. Ramai orang macam ni.
Yang tak di ketahui niat- ikut trend, ikut kawan, malas nak fikir2. Ikut saja.

Bila sebut pasal niat, teringat pada hadis Rasulullah SAW. :

Dari Amirul Mu’minin, Abi Hafs Umar bin Al Khottob radiallahuanhu, dia berkata: Saya mendengar Rasulullah bersabda : Sesungguhnya setiap perbuatan tergantung niatnya.. Dan sesungguhnya setiap orang (akan dibalas)berdasarkan apa yang dia niatkan. Siapa yang hijrahnya karena (ingin mendapatkan keridhaan) Allah dan Rasul-Nya, maka hijrahnya kepada (keridhaan) Allah dan Rasul-Nya. Dan siapa yang hijrahnya karena dunia yang dikehendakinya atau karena wanita yang ingin dinikahinya maka hijrahnya (akan bernilai sebagaimana) yang dia niatkan.
(Riwayat dua imam hadits, Abu Abdullah Muhammad bin Isma’il bin Ibrahim bin Al Mughirah bin Bardizbah Al Bukhori dan Abu Al Husain, Muslim bin Al Hajjaj bin Muslim Al Qusyairi An Naishaburi dan kedua kita Shahihnya yang merupakan kitab yang paling shahih yang pernah dikarang) .

NOTA: Hadis Pertama dari buku Hadis 40 Imam An-Nawawi.

Begitulah pentingnya niat ni. Dengan niat yang baik kita akan menambahkan simpanan kita di akhirat. Yang penting perlu di ingat - niat nak bantu orang miskin dengan merompak tidak di redhai Allah. Niat setengah2 ibubapa nak menjodohkan anak dia sampai boleh keluar berdua-duaan supaya si lelaki atau wanita tu suka kat anak dia juga tidak halal bahkan haram dan dosanya ditangung sama oleh ibubapa atau penjaga mereka. Dalam erti kata yang lain Niat Tidak Menghalalkan Cara.

Apa pun jangan pula kita dok buruk sangka pada niat kawan kita beli kereta mewah. Mungkin mereka mampu atau mungkin kereta itu tahan lama dari segi "reliability" atau mungkin mereka tidak ada tangungjawab lain selain dari diri mereka sendiri, kalau ada pun pada mak bapa dan adik2 mereka. Manakala setengah dari manusia tangungjawab mereka lebih dari itu dan bukanya tak mampu. Tapi tanggungjawab itu yang memerlukan wang itu di uruskan dengan seoptima yang mungkin.

Berbalik pada niat beli kereta tadi, berdasarkan pada niat di atas, pengguna pengguna kemudian akan di perincikan lagi kepada beberapa kategori. Antaranya ialah orang muda berduit, orang muda cukup je duit, orang tua berhati muda, orang kebanyakan (kereta rakyat –Kera), orang berkemampuan, dan sebagainya. Bab ni kalau nak bincang kena satu topik lain. Apa pun, mana2 syarikat dengan apa2 produk sekali pun perlu berusaha memenuhi matlamat perniagaan iaitu mengambil untung dari niat pengguna. Itulah Niat Mereka!

No comments: